Sadonkorjuun ja iltatöiden aikaan...


Kasvimaalta ei tänä vuonna kummoista satoa ole kaikista tulossa. Lammaspartion iskujoukko herne- ja papuosastoon sai aikaan sadonmenetystä. Kertaalleen karsitut taimiparat aloittivat uuden kukintansa niin myöhään etten usko sieltä hyvin ensi talveksi muhennustarpeita löytyvän.

Keväällä istutettu köynnöspinaatti on saanut kärsiä myös muurahaisista ja punajuurista en osaa vielä sanoa. Nekin joutuivat maistelulistalle ja mietin kuinka paljon uuden lehtiaineksen kasvattaminen on vienyt voimia mukulalta. Peruna taasen, noh, viime vuonna peltoon jäänet tekivät melkein paremman sadon kuin keväällä laitetut. Sitä on kyllä pari muutakin sanonut, huonoa perunasatoa siis. Kait joillakin on kuitenkin onnistunut, toivon.

Itse olen saanut tänä syksynä iloita mahtavista porkkanoista, uusista yrteistä ja ensi kertaa kokeilluista talvivalkosipuleista.


Nostin iltahämärissä toisen penkeistä ja sato oli mielestäni todella hyvä. Ottaen vielä huomioon etten katkonut itusilmuja pois, kuten viljelyohje (jota luin vasta tänään) neuvoi tekemään. Mikäli valkosipulin viljely innostaa voi oheisesta linkistä olla hyötyä.
Talvivalkosipulin luonnonmukainen viljely


Itusilmut katkoin talteen,  ajatuksena olisi laittaa niistä osa kasvimaan laitaan kasvamaan, lopuista voisi kehitellä koristeita syksyiseen ovikranssiin.

Minun puuhaillessani kasvimaalla kisailivat nuoremmat kissat milloin kiiveten omenapuuhun tai keikkuen pergolan poikkipuilla. Aina kuljeskellessani pihalla vilahti jalkojen vieritse väliin raidallinen tai laikullinen häntä. Hetkellisesti ne suostuivat jopa kuvattavaksi, karaten sitten taas omille leikeilleen.Samaan aikaan hevosten laitumella oli aidan takana ollut vihreämpää heinää ja uudelta lohkolta löytyi viattoman oloinen ruuna joka onnellisena mutusteli sitä vihreämpää heinää.
Kommentit

  1. Mukavaa tunnelmaa ... ja hieno sato valkosipuleista! Myös kehäkukat näyttävät upeilta - omiani on n. 6 kpl ja ovat ehkä 5 cm korkeita. Hyvää syksyä sinnepäin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti