Jälkiä lumella...

Talvi on saapunut susirajallekin pikkuhiljaa. Ensimmäiset raesateet yllättivät meidät ensimmäisenkerran jo lokakuun puolella välin. Olimme tuolloin vielä isännän kanssa erään luonnonsuojelualueen laitamilla kun raesade meidät yllätti. Reissun lopputuloksena olikin sitten märät vaatteet ja kameran hajoaminen.

Lunta on tullut taivaalta välillä enemmän, välillä vähemmän ja vaikka se alkuaan aina sulikin vesisateen myötä pois, peittää maisemaa nyt viimein pysyvä lumikerros. Näin ainakin toivon...


Lumiseen maisemaan kuuluvat aina myös jalanjäljet, milloin ihmisten, milloin eläinten. Illalla juuri ajeltiin ja etsittiin tietyn tyyppisiä jälkiä, sudet näet ovat alkaneet jälleen ilmaantua maisemiin ja on ihan hyvä olla perillä niiden liikkeistä. Matkalla näimme komean ilveksen joka hyppäsi nopeasti tien yli, seurailimme penkoilta sen jälkiä ja se näytti saaneenkin jäniksen saalikseen aiemmin päivällä. Miksi muuten jäniksen ja ilveksen jälkien kohdatessa paikalta jatkuvat vain toisen painaumat....

Törmäsimme myös toisenmallisiin jälkiin ja laitettuani kämmenen koiran jälkeä muistuttavan jäljen viereen hangelle tuli kyllä hieman vakava olo, sillä jälki oli todella kookas. Ja matkaa talollemme oli vain muutama kilometri. Edellinen susi, joka nurkissa pyöri kävi naapurin koiran kimppuun ja vain isännän saapuminen paikalle pelasti koiran. Eläinlääkärin mukaan seuraava purema olisi tappanut sen. Pitkään sitä siltikin seurattiin, sillä hengissä pysyminen vammojen paikkailun jälkeenkin oli vielä pitkään epävarmaa.

Mikäli tämäkin yksilö jää talon nurkille pyörimään täytyy lapset saattaa aamuisin koulukyytiin ja tarkistaa ulkotarhojen ja aitausten kunnot. Myös ilveksen pyöriminen nurkissa täytyy ottaa huomioon, sillä on olemassa toisinaan vaara sotkea näiden kahden jäljet toisiinsa. Yleensä kun molempia pihapiireissäkin pyörii.
 

Kaiken varmuuden vuoksi nyt ei ajureita kuitenkaan metsään laiteta, ennekuin varmuudella tiedetään mitä kaikkea metsässä pyörii ja tapahtuu. Uuhet ja kutut ovat onneksi sisätiloissa, mutta pässit asustelevat vielä ulkomökeissään. Talvitarhat ovat kuitenkin parin metrin korkuiset ja ulkokoirat kyllä ilmoittavat jos ylimääräistä liikettä pihassa näkyy.


Metsä kun alkaa heti pellon päästä ja pelto heti omenapuiden takaa ja omenapuut kasvavat talon vieressä...


Kuitenkin mieluummin metsä kuin katuvalot...

Kommentit